Proiectul de lege prevede ca autorităţile şi instituţiile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor să aibă ca atribuţii informarea, instruirea şi îndrumarea publicului, precum şi obligaţia de a aplica, în cazul săvârşirii anumitor fapte contravenţionale, sancţiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor legale.
Proiectul de act normativ are ca scop intensificarea funcţiei preventive a controlului, precum şi asigurarea securităţii juridice, în condiţiile creşterii cantitative a legislaţiei şi apariţiei unor noi domenii de reglementare.
Contravenţiile care intră sub incidenţa proiectului de lege urmează a fi stabilite, însă, prin Hotărâre de Guvern.
Legea, golită de conţinut
Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că legea prevenirii a devenit o formă fără fond, prin eliminarea menţionării în lege a contravenţiilor supuse acesteia, fiind posibil ca cele mai importante contravenţii care afectează mediul de afaceri, în special IMM-urile, să rămână în afara legii prevenirii.
Potrivit CNIPMMR, prin eliminarea menţionării contravenţiilor şi a actelor normative prin care au fost stabilite, pentru care este obligatorie aplicarea principiilor prevenirii, practic legea a fost golită de conţinut.
Este posibil ca cele mai importante contravenţii care afectează mediul de afaceri, în special IMM-urile, şi care sunt prevăzute în legii sau ordonanţe, să ramână în afara legii prevenirii, susţin reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri. Ei spun că, prin varianta adoptată a legii prevenirii, aceasta a devenit o formă fără fond. Prin eliminarea menţionării în lege a contravenţiilor supuse acesteia, cele mai multe contravenţii cu care mici întreprinzători sunt sancţionaţi de organele de control, şi care sunt cuprinse în legi sau ordonanţe, cum ar fi Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal sau Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, este posibil să nu fie supuse principiilor prevenirii stabilite de lege.
Descarca si citeste legea:
Ajutoarele pentru militari si politistii pensionari prevazute de Legea 284/2010 - Analiza, practica judiciara, solutii in anul 2018
INTERVIU PARTEA I Reporter : D-le Presedinte al ARDCC, de ce aceasta Asociatie ARDCC? Presedinte ... Read more
DOCUMENT - Asociatia Procurorilor si Forumul Judecatorilor, zeci de observatii la proiectul PSD-ALDE de modificare radicala a Codului de Procedura Penala
Asociatia Procurorilor din Romania si Forumul Judecatorilor din Romania au facut publice zeci de observatii ... Read more