Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat cu putere de lege faptul ca:
„poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul rutier.”
Prin urmare, daca pana in prezent, procesele-verbale de contraventie puteau fi anulate ivocandu-se motivul ca procesul verbal era incheiat de un alt politist, decat cel care a constat contraventia, Inalta Curte a stabilit in mod irevocabil si cu putere de lege faptul ca procesul-verbal de constatare a contraventiei poate fi incheiat si de catre politistul care nu constata in mod direct savarsirea contraventiei.
Important de mentionat este faptul ca decizia pronuntata de Inalta Curte este obligatorie pentru instanta care a solicitat dezlegarea chestiunii de drept de la pronuntarea deciziei, iar pentru toate celelalte instanţe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Va redam integral minuta deciziei pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie
Decizia nr.4 în dosarul nr.3478/1/2016
„Admite sesizarea privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, formulată de Tribunalul Caraş Severin prin Încheierea din 17 mai 2016, pronunţată în dosarul nr. 23520/271/2014 şi, în consecinţă, stabileşte că:
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art. 180 şi art. 181 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu art. 15 şi art. 21 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul rutier.
Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 30 ianuarie 2017.”
Convenţie asupra eliminării tuturor formelor de discriminare a femeilor
adoptată la 18 decembrie 1979 la New York Statele părţi la prezenta Convenţie – Luând ... Read more
Proiectul Legii prevenției
COMUNICAT DE PRESĂ Principiile proiectului Legii prevenției, analizate de Guvern Ministrul pentru Mediul de Afaceri, ... Read more